Mökki elää hiljaiseloaan nyt, kun lumi on tullut maahan ja pakkanen paukkuu. Onneksi enimmät ulkotyöt saatiin alta pois ja tarkoituksellakin rauhoitamme urakan sydäntalven ajaksi. Isä jää eläkkeelle vuoden vaihteessa, lähtee tosin ensi töikseen töihin Keniaan muutamaksi viikoksi, mutta sen jälkeen oletettavasti homma eteneekin jo rivakasti.

Lokakuussa purimme kuistin ulko- ja sisälaudoituksen kokonaan, laudat olivat niin haperot, että poltimme ne nuotiossa pihalla. Samoin kuistin vanhat ikkunat (jos niitä ikkunoiksi voi kutsua) tulivat tiensä päähän ja tilasimme uudet samalta tekijältä, joka teki talon muutkin karmit. Suoraan edestä katsottuna kuistin etuseinässä ei ollut ikkunoita, mutta nyt sellaiset laitetaan, tuomaan eteiseen valoa ja antamaan näyttävyyttä ulospäin. Ulko-ovi menee myös vaihtoon, mutta siitä lisää sitten myöhemmin.

Päivän, pari isän kanssa rehkimme seinien ja lautojen kanssa. Hajotettiin minkä ehdimme eikä kompuroinnilta haavereilta säästytty. Isä säilyi suht kunnossa, mutta ikkunaruutu ei - se niistä uusista, vasta-asennetuista, upeista ruutuikkunoista. No, onneksi lasia saa uutta. Joudumme muutenkin vielä puljaamaan ikkunoiden kanssa, sillä kitti tuntuu maistuvan pikkulinnuille. Jostain netistä löysimme tähän konstin, kuulemma sivelemällä pippurivettä päälle, linnut saa hyvin karkotettua. Eli keväällä on odotettavissa kunnon maustecocktail böördeille!

Talven suunnitelmissa on kaataa omalta metsäpläntiltä muutama suuri puu, jotta saamme lautaa ihan omasta takaa. Tarpeita on kuitenkin paljon ja ne eivät pääty mökin laittamiseen. Ulkorakennuksen päätyseinä täytyy ensi tilassa rakentaa uudelleen, sillä viime talven routa on hajottanut jo valmiiksi haljennutta päädyn tiiliseinää entisestään. Isä on nyt saanut taljoilla sen tuettua joten kuten, mutta pitkäaikainen ratkaisu se ei ole. Samalla sitten laitetaan kuntoon saunat ja systeemit, joten ei hommat kesken pääse loppumaan.

Mutta ei pesänrakennusvietti yhteen remonttitaukoon kaadu. Tänä syksynä olen kunnostautunut korujen teossa, neulomisessa, lapasten virkkaamisessa ja ties missä niin, että tenniskyynärpäätä pukkaa. Laitan tekeleistä todistusaineistoa tuota pikaa.